Навігація по сайту: Home Публікації Суспільство Пенсія: кілька порад для тих, хто не хоче напівголодної старості

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Пенсія: кілька порад для тих, хто не хоче напівголодної старості

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 3
НайгіршеНайкраще 

pensionerОдна з найголовніших проблем пенсійного забезпечення сьогодні – тіньова заробітна плата. Здавалося б: зручно — отримуєш конверта, а податки не сплачуєш. Про те, як  не померти з голоду, коли підеш на пенсію, розповідає перший заступник начальника управління ПФУ а Комсомольському районі міста Херсона Дмитро Чекотун

Які наслідки несе тіньова зарплата для бюджету?
І ніби не проблема конкретного працюючого, що Комсомольське управління, наприклад в жовтні виплатило 32,5 мільйони грн. пенсії, а зібрало пенсійних внесків  18,5 мільйона грн. Тобто без дотацій не обійтись. За офіційною статистикою станом на жовтень 2008 року в районі – 35534 пенсіонерів, а працюючих - 35079, тобто на 1 пенсіонера приходиться менше 1 працюючого.

А що на  особистому рахунку?
Йдеться про тіньові заробітки, з яких не йдуть відрахування до Пенсійного фонду. Хай собі, каже сьогоднішній працівник, ховаючи свого конверта. Але ж з нього нічого не відраховано і до його особистого рахунку. До страхового стажу зараховуються  лише ті періоди роботи, за які щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок. Сьогодні, аби страховий стаж зараховувався в повному обсязі, потрібно, аби щомісяця за людину було сплачено 180,94 гривні, а з 01.12.08 – 200,86 грн. Не сплачено? Стаж не зараховується. Отже, якщо працівник офіційно одержував на протязі року половину мінімальної заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, то йому за рік роботи при призначені пенсії зарахується тільки півроку. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи нараховується менше місяця страхового стажу. І коли людина досягає пенсійного віку, то така низька офіційна заробітна плата  негативно впливає на розмір майбутньої пенсії.

Де дізнатися про стан сплати Ваших внесків до Пенсійного фонду?
Важливо також пам’ятати про категорію застрахованих осіб, які працюють на підприємствах – боржниках, оскільки страхові внески до Пенсійного фонду підприємством не сплачено зовсім. Через це страховий стаж не буде зараховано жодному працівникові даного підприємства. Тому важливо знати та цікавитися про стан сплати страхових внесків за себе роботодавцем, зокрема через систему інформаційних кіосків (при наявності свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування), один з яких розташований в управлінні ПФУ в Комсомольському районі м. Херсона за адресою вул. Комкова, 76-а, 1-ий поверх, поруч з громадською приймальнею. В разі відсутності у працівника страхового свідоцтва є можливість отримати цю інформацію при наявності паспорту та ідентифікаційного коду безпосередньо у відділі персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж того району, де зареєстроване підприємство. В разі офіційного підтвердження інформації про відсутність сплати страхових внесків або їх часткове перерахування роботодавцем, застрахована особа вправі вимагати від нього сплати в судовому порядку.

А ви уклали договір пенсійного страхування? Ризикуєте залишитись без пенсії!
Нажаль, велика кількість працездатного населення взагалі є незастрахованими особами і при досягненні ними пенсійного віку не матимуть підстав для призначення пенсії. Діючим пенсійним законодавством передбачена можливість укладання самими громадянами договорів добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Такий договір укладається з особами, які досягли 16-річного віку та є незастрахованими, серед них: моряки, домогосподарки, студенти, няні, молоді люди, які від’їжджають на заробітки за кордон або погоджуються на оплату праці в «конвертах», не розуміючи наслідків цього. Договір укладається на термін не менше одного року і ним може бути передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди. При цьому, сума сплачених страхових внесків за кожний місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску, встановленого на відповідний період.
Головне зараз — зрозуміти кожній людині, що вона реально щомісяця або додає до своєї майбутньої пенсії, або її зменшує.

Саме так — через розуміння — і може здійснитися реформа.

І пенсійна, і, власне, будь-яка інша.

 

Коментарі  

  1. #1 Виталий
    2008-12-1414:37:16 Советы конечно нужные. А теперь если взглянуть по-другому: а что будет собственно через лет десять - тридцать пять, когда мы собственно будет уходить на пенсию. Согласно всем демографическим прогнозам пенсионеров будет до хрена. И нынешняя система, что я кормлю сейчас пенсионера, а меня будут потом кормить молодые просто не сработает. И что? Лучше получать деньги теперь, чем думать, а что будет потом

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 299 гостей на сайті