Навігація по сайту: Home Публікації Економіка Руслан Головченко: Роками злочини не приховаєш…

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Руслан Головченко: Роками злочини не приховаєш…

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

golovchenko-dpaПро боротьбу з відмиванням «брудних грошей» розповідає начальник відділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Уся світова спільнота з-поміж доброго десятка так званих вкрай загострених світових проблем неодмінно акцентує особливу увагу на необхідності подолання тіньового сектора економіки, як джерела походження "брудних" коштів, протидії легалізації доходів злочинного походження та фінансування тероризму.
Теоретики і практики, які поглиблено вивчають цю новітню проблему сучасності, достеменно знають, що переважна частина тіньових коштів формується за рахунок доходів, отриманих внаслідок вчинення економічних злочинів та інших правопорушень у зовнішньоекономічній діяльності, кредитно-фінансовій сфери, паливно-енергетичному комплексі, переробній галузі АПК, на ринку металу та корисних копалин. Тож цілком логічно, що подолати таких «тіньових монстрів» якійсь одній державній структурі просто не під силу - тут необхідне об’єднання інтелектуальних та організаційних зусиль багатьох державних інституцій, які спроможні не тільки викрити, але й припинити сумнівні фінансові операції, маскування незаконного походження коштів або іншого майна.
За результатами такої роботи співробітники відділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, УПМ ДПА у Херсонській області протягом 2009 року порушили 4 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст.209 КК України (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), 3 з яких – направлені до суду. Загальна сума легалізації - 1,2 млн.грн.
У січні місяці нинішнього року по одній із кримінальних справ на майно фігурантів накладено арешт на загальну суму понад 1 млн.грн.
«Вочевидь, зовсім не байдуже для багатьох журналістів, читачів, радіослухачів та телеглядачів дізнатися про перебіг тих резонансних справ, розкритих торік. Зокрема, одна із них розкрита спільно із співробітниками УСБУ в Херсонській області. Це стосується конвертаційного центру, через який було легалізовано 15 млн.грн. Тільки готівки тоді було вилучено на 802 тис.грн., арешт накладено на майно вартістю 961,64 тис.грн., а заблоковано на розрахункових рахунках підприємств 13,8 тис.грн. Цього року кримінальна справа направлена до суду для винесення вироку 11 фігурантам, задіяним у діяльності “конвертаційного центру”, - зосередив увагу присутніх на неминучій відповідальності за протизаконні діяння у сфері оподаткування начальник відділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, УПМ ДПА у Херсонській області Руслан Володимирович Головченко і навів ще кілька прикладів за епізодами, розкритими попередніми роками.
У 2006 році службові особи ТОВ «А», діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб та прагнучи заволодіти грошовими коштами Херсонської філії одного з банків, користуючись обманом та зловживаючи довірою, надали до цього банку документи, у яких відобразили завідомо неправдиві відомості про діяльність керованого ними підприємства. У результаті у січні 2007 року між Херсонською філією банку та ТОВ «А» був укладений договір про надання овердрафту строком на 1 рік, згідно з яким підприємству надано у позику - грошові кошти у сумі 200 тис.грн.
Достовірно знаючи, що овердрафт не буде повернуто, службові особи ТОВ «А», заволодівши шахрайським шляхом такими значними грошовими коштами, того ж дня привласнили їх і обернули на свою користь, не сплативши жодного разу кредитні платежі філії банку.
Опісля, заволодівши банківськими коштами у сумі 200 тис. грн., службові особи ТОВ «А» легалізували (відмили) їх у господарській діяльності підприємства, перерахувавши кошти ТОВ «У”, як оплату за отриману сільськогосподарську продукцію.
За результатами дослідчої перевірки у січні 2009 року прокуратура Херсонської області порушила кримінальну справу у відношенні посадових осіб ТОВ «А» (за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.209 Кримінального кодексу України, – легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом).
Протягом 4-х попередніх років службові особи фермерського господарства “О”, зловживаючи службовим становищем, порушили вимоги земельного кодексу України, а саме: незаконно приватизували на території Нововознесенської сільської ради Високопільського району 6 гектарів землі. Це завдало шкоди державі на 125 тис.грн.
У лютому 2009 року прокуратура Високопільського району порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами фермерського господарства "О" (за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України та за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.209 КК України (доп.2). 
Три роки поспіль практикували незаконні оборудки службові особи комунального підприємства "Т". Знаючи про 310,2 тисячний податковий борг підприємства, директор та бухгалтер надали недостовірні данні про кількість переданих на очищення стічних вод. Цим вони незаконно використали (легалізували) одержаний 228,6 тис.грн. прибуток на власні потреби та у своїй господарській діяльності. У кінці березня нинішнього року прокуратура м.Нова Каховка порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364, ч.1 ст.209 КК України.
«Бажаючих нагріти руки у будь-який спосіб, на жаль,  і в нинішні часи не меншає. Але кожного з них очікує сумне розчарування. Навіть за давністю років такі діяння для правосуддя пилом не припадають…», - резюмував Руслан Володимирович.

 

 

Коментарі  

  1. #1 Лена
    2009-04-2223:07:35 rainbow.co.ua - молодіжний портал позитивного настрою.

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 75 гостей на сайті