Навігація по сайту: Home Публікації Суспільство Сьогодні День української писемності та мови

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Сьогодні День української писемності та мови

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 
flowers-flag9 листопада — День української писемності та мови. Свято встановлено у листопаді 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

— киянин, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала змістом його життя.
Найвизначнішою працею Нестора-літописця є «Повість временних літ» — літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття. Це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. «Повість временних літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI-IX столітті. Процес унормування загальнонародної української мови вчені відносять до ХІІІ-ХІV століття. У різні періоди літературна мова української народності поєднувала в собі елементи давньоруської писемної мови (Х-ХІІІ ст.), українсько-білоруської (ХІV-ХV ст.), слов’яноукраїнської, староукраїнської («простої мови»), церковнослов’янської (ХІV-ХVІІ ст.). Інтенсивне формування нової української мови дослідники відносять до другої половини ХVІІІ-ХІХ століть. Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І. П. Котляревський, а основоположником — Т. Г. Шевченко. Разом з розвитком писемного слова український народ став великою нацією, здатною вирішувати питання будь-якої складності й ваги.
Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя. Тому в 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної.

* покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;
* відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
* заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
* стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
Ось й цього року сьогодні стартує VI Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.
Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова — є й держава, немає мови — немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.
Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб, прислухаючись до порад відомого нашого поета Максима Рильського:

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

Сьогодні розпочато громадську акцію "Говори українською" або
UA DAY - це громадська акція, що покликана популяризувати використання української мови у побуті. Акція проводиться 9 листопада - саме цей день є офіційним Днем української мови та писемності.
Суть UA DAY полягає в тому, щоб у визначений день використовувати у своєму побуті лише українську мову. Ви можете розмовляти нею з родиною та друзями, писати SMS, читати українську книгу, або ж поділитися думками у своєму блозі. Вибір діяльності такого роду необмежений.
Мета акції - це не принизити достоїнства інших мов чи національних меншин, а навпаки, заохотити вживати українську мову у побуті.
Не зважаючи на те, що українці становлять більше 70% населення України, державна мова серед жителів країни не настільки популярна. Мовою уанету де-факто є російська. Але останнім часом як невеликі сайти, так і потужні портали все більше починають використовувати українську мову. UA DAY прагне підтримати цей процес, процес створення якісного контенту рідною мовою.
І тому кожен, хто зробить бодай один запис в інтернеті українською мовою в цей день, тим самим допоможе тисячам своїм співвітчизникам, котрі шукають потрібну їм інформацію українською мовою.
Вам хорошо разговаривать и на русском?
UA DAY - добровільна акція, і ніхто не змушуватиме вас робити те, чого ви не бажаєте. Однак знання державної мови країни, у якій ви постійно проживаєте, це скоріше не обов"язок, це ваш особистий пріоритет.
Чим більшою кількістю мов володіє людина, тим вищий її освітній рівень, хіба не так? Так чому б не спробувати почати розмовляти українською? В UA DAY 2009? Для цього не потрібно ні грошей, ні якихось фізичних зусиль. Достатньо вашого бажання вміти розмовляти мовою тієї держави, у якій живете ви та ваші близькі.
Як я можу взяти участь в UA DAY 2009?
Якщо ви готові взяти участь у відзначенні Дня української мови, то приєднайтесь до спільноти за допомогою  гаджета, що (потрібен Google-аккаунт):
Я користуюсь пошуковими системами
Якщо ви користуєтесь інтернетом, то хоча б раз щось шукали в ньому за допомогою пошуковиків. Використовуйте українську мову при пошуку!
Чим це вигідно? По-перше, шукаючи українською, ви знайдете інформацію, що стосується безпосередньо вас, адже ви живете в Україні! По-друге, знаходити щось на рідній мові значно приємніше, ніж використовувати перекладачі для того, аби зрозуміти суть. Ну і по-третє, знайдена вами інформація, яка буде доступна українською мовою, унікальна. Тому що такої самої ви більше ніде не знайдете ~:-)
Розкажіть про UA DAY 2009 друзям, і спробуйте пошукати щось українською мовою. Повірте, вам сподобається, і надалі ви робитимете так кожного разу, коли знадобиться пошук в інтернеті.
Я маю блог
Найпростіше взяти участь в акції, якщо ви маєте блог - незалежно, де він знаходиться -  чи на спеціальному сервісі (наприклад, ЖЖ, Blogger, або інші), чи він є окремим блогом.
В день акції (9 листопада 2009 року, понеділок) напишіть у свій блог допис. Не важливо, на яку тему він буде, головне, аби він був написаний українською мовою. Таким чином ви висловите підтримку UA DAY. Наприкінці допису, за бажанням, ви можете згадати про цю акцію.
Для свого блогу або сайту також можна використати кнопки або банери UA DAY. Вони знаходяться у розділі Символіка
Я маю Твіттер
Якщо ви зареєстровані на сервісі мікроблогів Twitter.com, і бажаєте взяти участь в акції, то 9 листопада пишіть лише українською. Супроводжуйте свої твіти хештегом #uaday09 - так ми зможемо знайти один одного.
Фоловте @uaday та дізнавайтесь останні новини про перебіг акції.
Я зареєстрований(а) у соціальних мережах
Якщо у вас є анкета у будь-якій соціальній мережі (наприклад, Вконтакте або Facebook), ви також можете підтримати День української мови. Повідомте своїх друзів та знайомих про акцію, відпишіться в українських спільнотах або групах, розкажіть про UA DAY у своєму статусному повідомленні.
Якщо ваша соціальна мережа тематична, наприклад, Flickr, то присвятіть цей день створенню українського контенту. Завантажте фото, пов"язане з Україною, напишіть статтю українською мовою, або ж просто поділіться інформацією, що має відношення до України.
Я не маю блогу і ніде не зареєстрований(а)
Навіть якщо ви не використовуєте активно всі сервіси інтернету, ви також можете долучитисядо UA DAY. Достатньо зробити одну річ - цілий день 9 листопада спілкуватися українською мовою. Розкажіть про цей день друзям, родині, і зробіть свій внесок до акції.

 

Коментарі  

  1. #5 Бахматова
    2009-11-2119:10:48 Культура не может мешать культуре. Культура мешает только бескультурью. Украинская - русскому, и наоборот.
  2. #4 реаліст
    2009-11-0912:33:28 Всі там будемо. Й росіяні, й українці, й всі інші.
  3. #3 пессимист
    2009-11-0911:43:03 "Післязавтра" - непоганий фільм.
  4. #2 юморист
    2009-11-0910:46:45 А післязавтра?
  5. #1 Богдан
    2009-11-0910:45:37 Підтримую акцію. Сьогодні цілий день буду розмовляти виклбючно українською мовою. Завтра - теж

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 100 гостей на сайті