Навігація по сайту: Home Публікації Суспільство Про держслужбу у запитаннях та відповідях

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Про держслужбу у запитаннях та відповідях

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

derjslujbaУправління державної служби Головдержслужби України в Херсонській області інформує щодо правових засад роботи держслужбовців.


Чи входить до стажу державної служби період навчання на кафедрі військової підготовки державного педагогічного інституту?

Стаж державної служби обчислюється відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 № 283, та додатку до нього. Відповідно до пункту 3 вказаного Порядку до стажу державної служби включається час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях. Статтею 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» встановлено, що видом військової служби є військова служба (навчання) курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки. При цьому, до військової служби не віднесена військова підготовка студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу відповідно до статті 11 вказаного Закону. Зарахування до стажу державної служби часу військової служби здійснюється на підставі записів про проходження військової служби у відповідних графах військових квитків.

Враховуючи викладене, підстав для включення до стажу державної служби часу військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу не вбачається.


Чи має право на пенсію державного службовця особа, яка вийшла на пенсію до введення в дію Закону України “Про державну службу”?

Відповідно до статті 37 Закону України “Про державну службу” встановлена категорія осіб, яким може бути призначена пенсія державного службовця, зокрема, особам, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для жінок – не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби - не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців, а також особам, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, - незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку.

Особи, які досягли граничного віку і вийшли на пенсію до введення в дію Закону України “Про державну службу”, мають право на пенсійне забезпечення за цим Законом за умови, якщо станом на 01.01.94 вони перебували у трудових відносинах з державним органом на посадах, які в установленому порядку віднесені до категорій посад державних службовців.

Таким чином, Законом України “Про державну службу” визначено вичерпне коло суб’єктів, які мають право на призначення пенсії державного службовця.

Разом з тим, сфера дії цього Закону не розповсюджується на осіб, які працювали в державних органах колишнього СРСР та союзних республік і вийшли на пенсію до введення в дію зазначеного Закону (до 01.01.94).

Згідно зі статтею 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Враховуючи викладене, правових підстав для призначення пенсії державного службовця особам, які вийшли на пенсію до введення в дію Закону України “Про державну службу”, відповідно до законодавства про державну службу не вбачається.

 

Коментарі  

  1. #2 Олексій
    2009-12-0214:42:45 Чи зараховується в стаж державного службовця робота техніка в Київському обласному відділі по справам будівництва і архітектури в 1969 році
  2. #1 Юрій
    2009-10-1001:12:16 Як можна тлумачити визначення в закону "Про державну службу": "мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади; Чи дає змогу судимість за хабар під час роботи в правоохоронних органах, надалі працювати в інших державних установах, якщо вироком суду тільки заборонено займати посади в правоохоронних органах і інших обмежень не встановлено?
    Дякую.

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 96 гостей на сайті